Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !

Με την υπογραφή σας σώσατε τα νησιά και τις ακτές μας από ένα επιδοτούμενο τσουνάμι δόμησης.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ αναγκάστηκε τελικά να κάνει άτακτη οπισθοχώρηση στις κρίσιμες διατάξεις του Χωροταξικού του Τουρισμού. Μείωσε στο 20% το ποσοστό των ξενοδοχείων που μπορούν να διατίθονται για παραθεριστική κατοικία έναντι του 70% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Αυτό φαίνεται να μην επιτρέπει πλέον σε κτηματομεσιτικές και κατασκευαστικές εταιρίες να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις.

Επίσης στους ορεινούς οικισμούς ενώ πρότεινε αρχικά να κτίζονται ξενοδοχεία σε μια ζώνη 500 μέτρων γύρω από τα όριά τους με συντελεστή δόμησης 0,3 (έναντι το 0,2 που ισχύει σήμερα) και με αρτιότητα τα 2 στρέμματα (έναντι των 4 που ισχύουν σήμερα), αυτό περιορίζεται σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων και εξαιρούνται οι διατηρητέοι. Όσο απαράδεκτο και να είναι το μέτρο αυτό εξαιρούνται πλέον τα φιλέτα του ορεινού όγκου από την ακραία αυτή αύξηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Το Χωροταξικό του Τουρισμού συνεχίζει να συμπεριλαμβάνει πολλές κακές ρυθμίσεις και πολλές άστοχες κατευθύνσεις. Το αίτημα της απόσυρσης συνεχίζει να είναι επίκαιρο.

Αν και φαίνεται τα χειρότερα να πέρασαν, δυστυχώς οι τοπικές κοινωνίες θα κληθούν σύντομα να δώσουν νέες μάχες. Λόγω των εξαγγελιών για προνομιακές ρυθμίσεις για τα κτηματομεσιτικά και κατασκευαστικά συμφέροντα αγοράστηκαν τεράστια κομμάτια γης σε ακτές και νησιά. Οι εταιρίες αυτές μπορεί να μην μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του χωροταξικού αλλά αναμένεται να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του Χωροταξικού θα ταλανίζουν πολλές περιοχές ακόμη και αν τελικά οι εξαγγελίες δεν υλοποιήθηκαν.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

ΟΙΚΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Μια πρώτη ματιά στης μορφές Οικοζωής
και οικολογικής συνύπαρξης.
http://www.oikokoinotita.gr/

Πατειστε εδω:
Μια εκτεταμένη ανάλυση της ένοια των οικοκοινοτήτων.


Και εδώ ένα video από ένα μέλος οικοκοικότητας στην Βρετανία.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009



Samso:





Ένα νησί βασισμένο 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Samso, ένα απομονωμένο σχετικά νησί με 4.300 κατοίκους, κατάφερε μέσα σε 10 χρόνια να γίνει ενεργειακά αυτόνομο, βασιζόμενο 100% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η στρατηγική της δημοτικής αρχής ξεκίνησε από το να κάνει τους κατοίκους του νησιού συμμέτοχους σ’ αυτήν την προοπτική. Για το λόγο αυτό έγιναν συστηματικές προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού για τα πλεονεκτήματα της πράσινης ενέργειας.

Στη συνέχεια δρομολογήθηκε ένα πολύ φιλόδοξο για το μέγεθος του νησιού επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 8 εκατομμύρια προέρχεται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Δήμο που συνομολόγησε σχετικό δάνειο, τους συνεταιρισμούς, τις τοπικές επιχειρήσεις και απλούς πολίτες που μπορούσαν να κατέχουν ακόμη και μικρό αριθμό μετοχών στο επενδυτικό σχήμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αναλογία της επένδυσης για κάθε κάτοικο ήταν περίπου 12.000 ευρώ στα 10 χρόνια. Υπολογισμοί που έχουν γίνει δείχνουν ότι το εισόδημα των κατοίκων αυξήθηκε 3000 ευρώ το χρόνο, εάν συνυπολογιστούν, η εξοικονόμηση ρεύματος, θέρμανσης και μεταφορικού κόστους. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, ένα νησί με σχετικά υψηλό δείκτη γήρανσης, πληθυσμιακή αφαίμαξη και δυσοίωνες αναπτυξιακές προοπτικές, φαίνεται ότι αλλάζει πορεία. Η στρατηγική αυτή στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι εάν παλαιότερα ο πλούτος στηρίζονταν στο χρυσό, ή στο πετρέλαιο πιο πρόσφατα, σήμερα ο πλούτος ταυτίζεται με την κιλοβατώρα.

Στο πλαίσιο των επενδυτικών πρωτοβουλιών εγκαταστάθηκαν 11 ανεμογεννήτριες στην στεριά και 10 στη θάλασσα, οι οποίες δημιούργησαν ένα μεγάλο αιολικό πάρκο. Με τις υποδομές αυτές καλύπτεται το σύνολο των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα πωλούνται σημαντικές ποσότητες ρεύματος στην ενδοχώρα της Δανίας. Σε πολλά από τα μικρά χωριά του νησιού λειτουργούν συστήματα τηλεθέρμανσης με τη μορφή συνεταιρισμού που έχουν ως υλικό καύσης το άχυρο. Σε άλλες περιοχές καλλιεργείται ελαιοκράμβη με την οποία παράγονται καύσιμα και λιπαντικά για τα γεωργικά μηχανήματα. Τα υπολείμματα χρησιμοποιούνται ως τροφή για τις κτηνοτροφικές μονάδες ενώ το άχυρο αξιοποιείται στις μονάδες τηλεθέρμανσης. Ταυτόχρονα στο επίπεδο των κατοίκων υπήρξε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την αντικατάσταση των κουφωμάτων προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες θέρμανσης. Οι βιολογικοί καθαρισμοί των οικισμών του νησιού στηρίζονται επίσης σε ρεύμα που παράγεται από αιολική ενέργεια με αποτέλεσμα οι δημότες να πληρώνουν μειωμένα τέλη. Επιπλέον αξιοποιούνται στο έπακρο τα ηλιακά συστήματα παραγωγής ενέργειας, καθώς και η γεωθερμία.

Με τα έσοδα των παραπάνω επενδύσεων η Κοινότητα ίδρυσε την Ενεργειακή Ακαδημία του νησιού με στόχο την ενημέρωση, την κατάρτιση και την έρευνα επάνω σε ενεργειακά ζητήματα. Κάθε χρόνο η Ακαδημία δέχεται χιλιάδες επισκέπτες όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από όλο τον κόσμο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα επιτεύγματα της όλης προσπάθειας. Ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο λειτουργεί έκθεση που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ το κτίριο στηρίζεται ενεργειακά στην ηλιακή ενέργεια και είναι σχεδιασμένο με τις αρχές της αειφορίας. Στον περιβάλλοντα χώρο παράγεται υδρογόνο το οποίο λειτουργεί ως καύσιμο ενός πιλοτικού οχήματος.
Κλείνοντας, το συμπέρασμα που αποκομίστηκε ήταν ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα του νησιού ήταν η δραστηριοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων του νησιού στην προσπάθειά τους να αλλάξουν τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου τους.





Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Χανιά 16-4-08
Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΑΘΟΥ!

Στην πόλη της Κισσάμου (Καστέλλι) λειτουργούσαν παράνομα τρείς κεραίες κινητής τηλεφωνίας, για τις οποίες υπήρξε πρόσφατα δικαστική απόφαση αποκαθήλωσης, κατόπιν ενεργειών κατοίκων, φορέων και σχολείων οι οποίοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι το γεγονός να ακτινοβολούνται επί 24ώρου βάσεως και σε μικρή απόσταση άνθρωποι μεταξύ των οποίων έγκυοι γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι.
Κατόπιν τούτου, οι θιγόμενοι πάροχοι (οι 3 γνωστές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας), λίγες μέρες πριν την ημερομηνία αποκαθήλωσης (είχαν προθεσμία ως τις 20 Απριλίου), παραμονές Πάσχα, διέκοψαν το σήμα στην επίμαχη περιοχή, έτσι για να καταλάβουν οι χρήστες των κινητών τι δεινά τους περιμένουν αν αποκαθηλωθούν οι κεραίες. Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους.
Κατηγορίες, ύβρεις και απειλές εκτοξεύθηκαν προς κάθε κατεύθυνση και τελικά εστιάσθηκαν στην Οικολογική Πρωτοβουλία Κισσάμου, μέλη της οποίας συνέδραμαν αποφασιστικά στο δικαστικό αγώνα. Ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις, εκπορευόμενες από τις εν λόγω παρανομούσες εταιρείες, στα συγκεκριμένα άτομα, τα οποία «στοχοποιήθηκαν», αν και, όπως φαίνεται, εκφράζουν τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας του Καστελιού. Προς τιμήν τους, οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν υπαναχώρησαν. Τελικά, μετά και από καταγγελίες στα Μ.Μ.Ε. και στην Εθνική Επιτροπή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, το καρτέλ των 3 εταιρειών λειτούργησε ξανά τις υπάρχουσες κεραίες. Μένει να δούμε πότε αυτές θα μετεγκατασταθούν –νόμιμα πιά- σε σωστές θέσεις.
Όλα αυτά που συνέβησαν δημιουργούν μαύρες σκέψεις για το πώς λειτουργούν μερικοί άνθρωποι στην εποχή μας, αλλά και για το πώς η εξάρτηση τεράστιου κομματιού της κοινωνίας από τη συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτη κυριαρχία του καρτέλ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας πάνω σ’ αυτήν (θυμηθείτε και τις υποκλοπές!….).
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάποιοι που εισέπρατταν το μίσθωμα του τρόμου για το χώρο εγκατάστασης, είχαν σχετικά ασφαλή απόσταση από τις κεραίες (γιατί η ακτινοβολία εξασθενεί κατά το τετράγωνο της απόστασης), ή απλά γιατί είχαν κάποιο πιο πεζό λόγο - σα να λέμε εθισμό στο κινητό ή υπόνοια ότι θα θιγούν τα οικονομικά των συμφέροντα γενικώς και αορίστως,- διέρρηξαν τα ιμάτιά των και έστρεψαν την οργή των σ’ αυτούς που είχαν την απλή λογική σκέψη ότι ναι μεν για να κάνεις μια ομελέτα πρέπει να σπάσουν αυγά, αλλά οι ανθρώπινες ζωές και η υγεία, καμιά σχέση με αυγά δεν έχουν. Εκτός αυτού, είναι κοντόφθαλμο και ελαφρύ να κατηγορεί κανείς συνανθρώπους του που κόπτονται για το στοιχειώδες αγαθό της υγείας και του περιβάλλοντός των, αντί τις εταιρείες κολοσσούς της κινητής τηλεφωνίας οι οποίες στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν τους πάντες και τα πάντα και συνάπτουν νόμιμα (;;;;) συμβόλαια με κανονικά και με ψιλά γράμματα για παροχή υπηρεσιών βασισμένη σε παράνομες κεραίες.
Θα θέλαμε να θυμίσουμε σε όσους-ες δεν μπορούσαν να κάνουν υπομονή για λίγες μέρες και να αντικαταστήσουν το υπέρτατο αγαθό της κινητής τηλεφωνίας με αυτό της ενσύρματης με το οποίο γαλουχήθηκαν (τουλάχιστον σε όσους-ες δεν ανήκαν στις λίγες επαγγελματικές κατηγορίες που πραγματικά πάθαιναν σοβαρή ζημιά), μέχρι να αποκαταστήσουν το σήμα οι εταιρείες, ότι η κινητή τηλεφωνία εκτιμάται σαν το μεγαλύτερο πείραμα όλων των εποχών στις πλάτες της ανθρωπότητας, και για το ότι για την εντός νομίμων ορίων ένταση της μικροκυματικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν κινητά και κεραίες, υπάρχει απλώς η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ότι δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο. Η ίδια ΕΚΤΙΜΗΣΗ υπήρχε και για το ουράνιο όταν πρωτοανακαλύφθηκε, ότι κάνει καλό στην υγεία, σε σημείο μάλιστα να εμπλουτίζουν εμφιαλωμένα νερά και τρόφιμα μ’ αυτό το στοιχείο στην Αμερική μέχρι να πάρουν χαμπάρι τι ακριβώς κάνουν. Η ίδια ΕΚΤΙΜΗΣΗ υπάρχει και τώρα ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο, απόβλητο των ατομικών αντιδραστήρων, δε βλάπτει και το χρησιμοποιούν σε οπλικά συστήματα, τα οποία διασκορπίζονται βέβαια σε απομακρυσμένες χώρες και όχι στη χώρα κατασκευής.
Ας συνεκτιμήσουμε τα παραπάνω λοιπόν και ας θυμηθούμε τους αρχαίους σοφούς που ήξεραν ότι «πάν μέτρον άριστον».