ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ!
Οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου της πόλης των Χανίων κινδυνεύουν. Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία αλλά και η έλλειψη θέλησης να στεναχωρήσουν επιχειρηματικά ή οικοδομικά συμφέροντα από το κράτος και το Δήμο, οδηγούν στον ολοένα μεγαλύτερο περιορισμό των ελεύθερων χώρων και του πράσινου και δημιουργούν μια πόλη εχθρική για τους πλέον αδύναμους κατοίκους της, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους πεζούς και τους ποδηλάτες, τους μετανάστες και τα φτωχότερα στρώματα.
Ας δούμε συγκεκριμένα κάποιους χώρους πρασίνου που απειλούνται:
· Άγιοι Απόστολοι: Μονάχα οι κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων έχουν καταφέρει να αποτρέψουν τα σχέδια για οικοδόμηση Συνεδριακού Κέντρου και Ξενοδοχείου για 1000-2000 άτομα και την ιδωτικοποίηση ολόκληρης ή τμήματος της δημόσιας έκτασης των 584 στρεμμάτων με τις τέσσερις παραλίες. Τα δασάκια της περιοχής δημιουργήθηκαν πριν 70 και πλέον χρόνια από τους μαθητές των σχολείων των Χανίων παράλληλα με την κατασκευή των Παιδικών Εξοχών, των κατασκηνώσεων από τις οποίες πέρασαν χιλιάδες παιδιά και σήμερα στέκουν ερειπωμένες, μνημείο αδιαφορίας και ανικανότητας του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας της πόλης και του νομού τα τελευταία χρόνια. Οι 11.500 υπογραφές ενάντια στο ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση πάγωσαν τα σχέδια εδώ και 10 χρόνια, ενώ πρόσφατα λήφθηκαν κάποια μέτρα για την καθαριότητα και τον έλεγχο καντίνων και ομπρελών, μένουν πολλά όμως ακόμη να γίνουν.
· Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Η απειλή της τσιμεντοποίησης με τη δημιουργία οικοδομικών τετραγώνων και Δικαστηρίων μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όταν αυτή γίνει, βρίσκει σύμμαχο στη στάση του Δήμου, που αρνείται να διεκδικήσει το σύνολο της έκτασης για σχολείο και πάρκο και να συσπειρώσει τους πολίτες και τους φορείς γύρω από αυτό τον κοινό στόχο. Για τα Δικαστήρια υπάρχει άλλη λύση, η μεταφορά κάποιων υπηρεσιών της Νομαρχίας σε άλλο χώρο και η διάθεση επιπλέον του κτιρίου των παλιών Δικαστικών Φυλακών, μιας και πρόκειται να μεταφερθούν στην Αγιά.
· ΑΒΕΑ: Το βόρειο τμήμα (προς την παραλία) του χώρου της ΑΒΕΑ, δίπλα στο νέο σχολείο είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου και άθλησης. Εν τούτοις, η «δική μας» Τράπεζα Χανίων παρουσίασε σχέδια για δημιουργία πολυώροφου ξενοδοχείου και χώρων υπόγειας στάθμευσης. Πρόσφατα κυκλοφορούν σχεδιασμοί για 10 ώροφες (!) πολυκατοικίες δίπλα στο σχολείο, σε μια γειτονιά και μια πόλη που της λείπει το πράσινο και το οξυγόνο.
· Παρκάκι «Ρέμβης»: Στο χώρο το πρώην ΠΙΚΠΑ, απέναντι από το Ωδείο, τα ΙΧ «τρύπωσαν» και δημιούργησαν ένα de facto, αυθαίρετο πάρκινγκ, σε ένα χώρο που κατά δήλωση του Δήμου και της Αρχαιολογίας προορίζεται για χώρος πρασίνου (και γι’ αυτό αρνήθηκαν την πρόταση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών για να φτιαχτεί νηπιαγωγείο, μας και η πολιτική ηγεσία του τόπου έχει αφήσει νηπιαγωγεία σε υπόγεια και απαράδεκτους ενοικιαζόμενους χώρους). Περιμένουμε να δούμε πότε θα γίνει το παρκάκι στη Ρέμβη!
· Παλιό Νοσοκομείο: Η εγκατάλειψη του παλιού Νοσοκομείου είναι διαχρονικό έργο, επίτευγμα για το οποίο μπορούν να υπερηφανεύονται η τωρινή κι η προηγούμενη δημοτικά αρχή, η τωρινή κι η προηγούμενη κυβέρνηση. Πολύ σύντομα, μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης, η μόνη εφικτή λύση θα είναι η πλήρης κατεδάφιση του κτιρίου. Θα γίνει όμως εκεί χώρος πρασίνου, ή θα προκύψουν κι άλλα υπόγεια και υπέργεια πάρκινγκ και κτίρια τέρατα;
· Πρώην Ψυχιατρείο: Εδώ μας προέκυψαν και οι «ανάγκες» των καλών μας «συμμάχων» και κυκλοφορούν σχέδια για «ιατρικό τουρισμό» και για δέσμευση του χώρου για αποκατάσταση στρατιωτικών που παρουσιάζουν ψυχικά προβλήματα από τη συμμετοχή τους στους διάφορους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή. Μπορεί το ψυχιατρείο να έκλεισε, η επανένταξη όμως χρειάζεται κάποιους χώρους. Το πράσινο στο χώρο του πρώην Ψυχιατρείου δεν θα έπρεπε να είναι υπό διαπραγμάτευση για κανένα λόγο, σε μια πόλη όπως τα Χανιά που έχουν νέφος εξαιτίας του πετρελαϊκού σταθμού της Ξυλοκαμάρας και της πληθώρας των ΙΧ.
· Κτίριο πρώην ΙΚΑ: Άλλο ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κέντρο της πόλης των Χανίων. Η Διοίκηση του ΙΚΑ δεν έχει κάνει τίποτα προς την κατεύθυνση των προτάσεων φορέων της πόλης για στέγαση νηπιαγωγείων σε ισόγειους χώρους και του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης στον πρώτο όροφο. Σημαντικότατα ντοκουμέντα της Ιστορίας της Κρήτης παραμένουν σε αποθήκες, δεν είναι προσβάσιμα στους πολίτες και τους επισκέπτες εξαιτίας της έλλειψης χώρου, ενώ, όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, κάποια στεγάζονται ακριβώς δίπλα και είναι υπό έξωση. Την ίδια στιγμή, το κτίριο του πρώην ΙΚΑ παραμένει εγκαταλελειμμένο.
· Νεώρια: Πρόκειται για άλλο ένα κατόρθωμα, διαχρονικό, κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών, ένας τόσο μεγάλος και φορτωμένος με ιστορία αιώνων χώρος, να παραμένει ερειπωμένος και κλειστός απ’ όταν, μετά από σεισμό, κατέρρευσε τμήμα της οροφής. Δυστυχώς όμως, η αιδιαφορία και η ανικανότητα τοπικών και εθνικών πολιτικών ταγών δεν κατέρρευσε, κι έτσι η πόλη χάνει ένα σημαντικό χώρο εκθέσεων, συναυλιών, μουσείων, που θα μπορούσε να έχει στην καρδιά της Παλιάς Πόλης και του Ενετικού Λιμανιού. Ο πολιτιστικός και ιστορικός πλούτος παραμένουν στα αζήτητα, όπως άλλωστε δείχνει και η εγκατάλειψη της Βίλας Σβάρτς και της Βίλας Πωλογιώργη στη Χαλέπα, συνοικία που άλλοτε ήταν πνιγμένη στο πράσινο και σήμερα ξεφυτρώνουν καθημερινά νέες πολυκατοικίες…
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου