Λαφονήσι: Μνημείο της φύσης και του πολιτισμού
Για την ΟικολογικήΠρωτοβουλία Χανίων
Ρούλα Καστρινάκη, μέλος της Επιτροπής SOS ΛΑΦΟΝΗΣΙ
ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ;
Στο ευρωκοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης στις περιοχές NATURA
Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της διάσπαρτης εκτός σχεδίου δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA.
Με αφορμή την υπαναχώρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος από τη ρύθμιση που αύξανε από 4 σε 10 στρέμματα το όριο αρτιότητας για εκτός σχεδίου δόμηση στις προστατευόμενες περιοχές, ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν όπου επικαλείται την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων. Η συγκεκριμένη οδηγία αποτελεί τη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές και το πανευρωπαϊκό δίκτυο NATURA.
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά αν η ελληνική πρακτική της διάσπαρτης δόμησης ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, είναι συμβατή με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θέτει ακόμη το ερώτημα αν, για τις επιπτώσεις της ελληνικής αυτής «ιδιομορφίας», υπάρχει η κατάλληλη εκτίμηση που απαιτεί το άρθρο 6 της Οδηγίας.
«Αφού η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική βούληση να προστατεύσει ούτε καν τις προστατευόμενες περιοχές, είμαστε αναγκασμένοι να αναδείξουμε το θέμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η αύξηση του ορίου αρτιότητας, που ανακλήθηκε με τις πρώτες αντιδράσεις, δεν ήταν παρά ένα στοιχειώδες, θετικό καταρχήν, ημίμετρο. Σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει δόμηση εκτός οικισμών, πολύ περισσότερο σε ευαίσθητες περιοχές με μεγάλη οικολογική σημασία. Το έμμεσο κόστος αυτού του παραλογισμού, για το περιβάλλον αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, είναι ήδη υψηλό και θα γίνεται ακόμη υψηλότερο στο μέλλον. Χρειάζεται λοιπόν να συζητήσουμε, όχι πώς να διατηρήσουμε τη χώρα ως απέραντο οικόπεδο, αλλά πώς να σχεδιάσουμε την έξοδο από τη σημερινή κατάσταση με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος».
(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)
Θέμα: Διάσπαρτη δόμηση εκτός σχεδίου στις ελληνικές περιοχές NATURA
Με σχέδιο νόμου «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (1) διατηρείται η δυνατότητα για διάσπαρτη ανοικοδόμηση εκτός οριοθετημένων οικισμών («εκτός σχεδίου») σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA, αρκεί η σχετική ιδιοκτησία να έχει έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων. Η αρχική πρόταση του υπουργείου να αυξηθεί τουλάχιστον στα 10 στρέμματα το ελάχιστο αυτό όριο, αποσύρθηκε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μετά από πιέσεις βουλευτών και τοπικών συμφερόντων.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Αρχικά, το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι όλοι ανεξαιρέτως, πριν ή μετά την ψήφισή του, θα έπρεπε να διαθέτουν 10 στρέμματα για να οικοδομήσουν σε περιοχές Natura.
Αντίθετα προς τις αιτιάσεις περί «ισοπεδωτικής» διάταξης που διατυπώθηκαν χθες, τόσο κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση όσο και στην κομματική διαβούλευση στον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκε, η υπουργός Περιβάλλοντος επέμεινε στην οριζόντια ρύθμιση λέγοντας:
Κόκκινες γραμμές
«Ή πάμε σε τομές που θα βάλουν τις κόκκινες γραμμές στα κακώς κείμενα του παρελθόντος ή θα αφήσουμε τα πράγματα όπως έχουν», είπε. Ανεβάζοντας τους τόνους δε, όταν αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα στις παρεκκλίσεις του νόμου, τόνισε πως «αυτό που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον δεν είναι μόνον τα 4 στρέμματα, είναι τα 750 τ.μ., στα οποία ο καθένας μπορεί να χτίσει. Ετσι έχουμε καταστρέψει το φυσικό μας περιβάλλον».
Η πρόταση της κ. Μπιρμπίλη διαμορφώθηκε στη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου -στην οποία συμμετείχαν η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος - η οποία πραγματοποιήθηκε εν όψει ΚΤΕ, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εσωκομματικοί τόνοι. Οι διαφωνούντες βουλευτές, παρά την απόφασή τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις για τον «ισοπεδωτικό» χαρακτήρα της διάταξης, συγκεκριμένα: η Χρύσα Αράπογλου υποστήριξε πως «πρέπει να γίνουν τοπικά σχέδια διαχείρισης», όπως και η Σούλα Μερεντίτη, ο Αλ. Αθανασιάδης το χαρακτήρισε «άδικο», ο Π. Κουρουμπλής εντόπισε «νομικά κενά». «Καλή η οικολογία, αλλά να μην καταντά οικολαγνεία. Δεν μπορώ να σκέφτομαι πού θα γεννήσει ο πελεκάνος και ένα αναπτυξιακό σχέδιο να τινάζεται στον αέρα», είπε ο Γ. Βούρος, ενώ ο Δ. Βαρβαρίγος, τέλος, παραπονέθηκε πως «οι βουλευτές δεν ακούγονται και δεν λαμβάνονται υπόψη από τους υπουργούς».
Οι διαφωνίες μεταφέρθηκαν και εντός κοινοβουλευτικής διαδικασίας στη συνέχεια, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γ. Δριβελέγκα, να δίνει το σήμα κατά την έναρξη της συζήτησης.
Περί οικολάγνων
Αφού αναφέρθηκε αρχικά σε «εκμετάλλευση και σπέκουλα από οικολάγνους» που βάζουν στο στόχαστρο τους βουλευτές, υποστήριξε πως «τα δέκα στρέμματα αποτελούν οριζόντιο μέτρο που, αντί να προστατεύσει την άναρχη δόμηση, θα φέρει αντίθετο αποτέλεσμα». Ο Ν. Ζωίδης προανήγγειλε ότι στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου θα καταθέσει επισημάνσεις προς βελτίωση της διάταξης, ο Π. Κουκουλόπουλος εμφάνισε τον «ισοπεδωτικό» χαρακτήρα της ρύθμισης ως «αδυναμία» του νομοσχεδίου, ο Κ. Καρτάλης, τέλος, υποστηρίζοντας πως «σε περιόδους οικονομικής κρίσης και η οικολογία είναι πολυτέλεια», συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές εις βάρος της ανάπτυξης».
Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. δήλωσαν πως θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής εάν τροποποιηθεί η επίμαχη διάταξη, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν πως θα το καταψηφίσουν. *
Αυστηρότερο γίνεται το καθεστώς δόμησης στο 25% της ελληνικής επικράτειας που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura.
Πρόκειται για 419 σημαντικούς οικότοπους, από τους οποίους το 30% διαθέτει ειδικό πλαίσιο προστασίας, το οποίο θα συνεχίσει να ισχύει ως έχει και δεν επηρεάζεται από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βιοποικιλότητα.
Στο υπόλοιπο 70% των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών σήμερα ισχύει το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης, που δίνει το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας για κτήριο 200 τετραγωνικών σε ιδιοκτησίες με εμβαδόν 4 στρέμματα.
Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως ακίνητα με πρόσοψη σε εθνικό ή δημοτικό δρόμο, ισχύουν οι λεγόμενες παρεκκλίσεις με βάση τις οποίες χαρακτηρίζονται άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια με μικρότερο εμβαδόν και, ανάλογα με τον χρόνο δημιουργίας του, μπορεί να αρκούν τα δύο στρέμματα, ακόμη και τα 1।200 ή και τα 750 μέτρα. Οι παρεκκλίσεις αυτές παύουν να ισχύουν από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δεν θα επηρεάσουν όμως τις περιπτώσεις που ώς την ημερομηνία δημοσίευσης έχουν κατατεθεί στις πολεοδομίες πλήρεις φάκελοι. Οι οικοδομικές άδειες αυτής της κατηγορίας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής τους, θα εκδοθούν με το σημερινό καθεστώς δόμησης.
------------------------------------------------------------------------------------------
Οι εξουσίες επί της γης ακολουθούν την χωροταξία, η χωροταξία ρυθμίζεται από το σύνταγμα» υπογράμμισε ο κ. Δεκλερής.
ΣΧΟΛΙΟ:
Και τώρα αναλογισθείτε :
Σε τι μέγεθος στρεμμάτων είναι οι ιδιοκτησίες στην περιοχή του Λαφονησιού;
Γιατί τόσα χρόνια ιδιωτικά συμφέροντα, με την επίσημη υποστήριξη των Βουλευτών του Νομού αντιστρατεύονταν την Ε.Π.Μ. του Λαφονησιού ;
Γιατί δεν την υπέγραψαν μέχρι τώρα οι Κυβερνόντες και τα κόμματα τους;
Γιατί με διαφορές ανυπόστατες προφάσεις, υπεκφυγές, παρατυπίες και παρανομίες επί των σχετικών νόμων, επικαλούνται την μη υπογραφή του ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ινναχωρίου;
Μιας και αυτή η χωροταξία που προβλέπει το συγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ , υιοθέτει αυτούσια την εγκεκριμένη Ε.Π.Μ. του Λαφονησιού. Που αυτή, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει αυτό που θέλουν να περάσουν τώρα έστω και με τον νόμο για τις NATURA
Και εδώ το τυράκι τους για τον «κοσμάκι» !
Να γιατί λοιπόν η εξόρυξη γύψου στην περιοχή όχι μόνο δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος όπως επικαλούνται. ΕΔΩ :
Ούτε το παπαγάλισμα περί Κινέζων που θα έρθουν να μας πάρουν όλο το γύψο της περιοχής και θα μας σώσουν ευσταθεί. Άλλωστε με την ίδια προπαγάνδα μας τους έφεραν ξανά. Ήρθαν λέει προ καιρού να μας πάρουν το λάδι μας.. Και να που σήμερα το λάδι είναι πιο φθηνό και από την βενζίνη. Και όλοι αυτοί που έχουν την κύρια ευθηνή αυτής της κατάστασης, σήμερα μας κάνουν τους Κινέζους. Μουγκά στην Στρούγκα !
Να γιατί λοιπόν η υπογραφή για λατομείο γύψου στην περιοχή, είναι στην πράξη η αποτροπή και η μη αποδοχή του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου και της Ε.Π.Μ. Λαφονησιού και όχι ο γύψος που θα μας σώσει.
Γιατί στον προβλεπόμενο σχεδιασμό τόσο του ΣΧΟΟΑΠ αλλά και τις Ε.Π.Μ. η προστασία και η ανάδειξη των μικρών ιδιοκτησιών γης και εξασφαλισμένη είναι και οικονομικά αξιοποιήσιμη είναι. Αλλά προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Αυτό που δεν επιτρέπει είναι τα μεγάλα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών που ορέγονται την γη και τον τόπο μας για ιδίων οικονομικό όφελος.
Ιδού λοιπόν τι ακριβός επιδιώκει να προστατέψει και να επιβάλει ο Γ.Γ. Περιφεριακής Ανάπτυξης
Ο γνωστός σε όλους μας «Περιφερειάρχης του Γύψου».
Οι εξουσίες επί της γης ακολουθούν την χωροταξία, η χωροταξία ρυθμίζεται από το σύνταγμα» όπως λέει ο κ. Μ. Δεκλερής.
Η χωροταξία ρυθμίζεται από το Σύνταγμα και όχι από τους υποτιθεμένους νόμους των κατευθύνσεων των ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων και των εντολών του Δ.Ν.Τ.
Γι αυτό και δεν θα τους περάσει !