ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ;
Στο ευρωκοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης στις περιοχές NATURA
Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της διάσπαρτης εκτός σχεδίου δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA.
Με αφορμή την υπαναχώρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος από τη ρύθμιση που αύξανε από 4 σε 10 στρέμματα το όριο αρτιότητας για εκτός σχεδίου δόμηση στις προστατευόμενες περιοχές, ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν όπου επικαλείται την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων. Η συγκεκριμένη οδηγία αποτελεί τη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές και το πανευρωπαϊκό δίκτυο NATURA.
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά αν η ελληνική πρακτική της διάσπαρτης δόμησης ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, είναι συμβατή με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θέτει ακόμη το ερώτημα αν, για τις επιπτώσεις της ελληνικής αυτής «ιδιομορφίας», υπάρχει η κατάλληλη εκτίμηση που απαιτεί το άρθρο 6 της Οδηγίας.
«Αφού η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική βούληση να προστατεύσει ούτε καν τις προστατευόμενες περιοχές, είμαστε αναγκασμένοι να αναδείξουμε το θέμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η αύξηση του ορίου αρτιότητας, που ανακλήθηκε με τις πρώτες αντιδράσεις, δεν ήταν παρά ένα στοιχειώδες, θετικό καταρχήν, ημίμετρο. Σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει δόμηση εκτός οικισμών, πολύ περισσότερο σε ευαίσθητες περιοχές με μεγάλη οικολογική σημασία. Το έμμεσο κόστος αυτού του παραλογισμού, για το περιβάλλον αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, είναι ήδη υψηλό και θα γίνεται ακόμη υψηλότερο στο μέλλον. Χρειάζεται λοιπόν να συζητήσουμε, όχι πώς να διατηρήσουμε τη χώρα ως απέραντο οικόπεδο, αλλά πώς να σχεδιάσουμε την έξοδο από τη σημερινή κατάσταση με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος».
(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)
Θέμα: Διάσπαρτη δόμηση εκτός σχεδίου στις ελληνικές περιοχές NATURA
Με σχέδιο νόμου «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (1) διατηρείται η δυνατότητα για διάσπαρτη ανοικοδόμηση εκτός οριοθετημένων οικισμών («εκτός σχεδίου») σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA, αρκεί η σχετική ιδιοκτησία να έχει έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων. Η αρχική πρόταση του υπουργείου να αυξηθεί τουλάχιστον στα 10 στρέμματα το ελάχιστο αυτό όριο, αποσύρθηκε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μετά από πιέσεις βουλευτών και τοπικών συμφερόντων.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Συμβαδίζει το καθεστώς της διάσπαρτης δόμησης σε περιοχές NATURAεκτός ορίων οικισμών, με τις υποχρεώσεις των χωρών μελών βάσει της Οδηγίας 92/43 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων;
- Για τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου καθεστώτος δόμησης στους ελληνικούς προστατευόμενους οικοτόπους, υπάρχει κατάλληλη εκτίμηση όπως απαιτεί το άρθρο 6 (παράγραφοι 3 & 4) της ανωτέρω Οδηγίας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου